Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

€19
€10

Bij een Nederlands staatsbezoek aan België horen loftrompetten, maar ook kritische stemmen. Beide geluiden weerklinken in het boek De Lage Landen anno 2050. Een verleden met toekomst. Vooraanstaande historici blikken terug op het gezamenlijke verleden van België en Nederland. En onze beste denkers en schrijvers kijken vooruit naar een gedeelde toekomst.

Bestel het boek meteen via de knop rechts. Wil je graag meerdere exemplaren van dit boek of er een andere publicatie bij bestellen? Stuur dan een mail naar info@onserfdeel.be.

__

Op uitnodiging van koning Filip en koningin Mathilde komt het Nederlandse vorstenpaar Willem-Alexander en Máxima op 20, 21 en 22 juni 2023 naar België. Bij die gelegenheid verschijnt een speciale boekeditie van de lage landen.

Onder de titel De Lage Landen anno 2050. Een verleden met toekomst kijken schrijvers, denkers en historici in veertien essays naar België en Nederland.

Wat is hun gezamenlijke geschiedenis en hoe werkt die vandaag nog door? Hoe goed werken beide landen vandaag samen en begrijpen ze elkaar wel altijd? En vooral: wat brengt de nabije toekomst? Hoe staan de Lage Landen ervoor in 2050?

De Lage Landen anno 2050 is een tijdreis tussen toen en straks, ingeleid door Mark Rutte en Alexander De Croo, met essays van Arnon Grunberg, Niña Weijers, Alicja Gescinska, Geert Buelens, Paul Verhaeghe en vele anderen.

Op naar 2050

De eerste minister van België Alexander De Croo en minister-president van Nederland Mark Rutte leiden De Lage Landen anno 2050 in met duidelijke statements: “In een wereld die soms de neiging heeft ‘het systeem’ of ‘de sterke leider’ centraal te plaatsen, vormt onze Lage Landen-cultuur een noodzakelijk tegengewicht. Misschien is dat wel onze bestemming voor 2050”, schrijft De Croo.

Mark Rutte is ervan overtuigd “dat Nederland en België in 2050 nog steeds koplopers zullen zijn qua innovatie en wetenschappelijke vernieuwing dankzij de intensieve samenwerking tussen universiteiten, overheden, kennisinstellingen en bedrijfsleven”.

Kritischer geluiden klinken bij de schrijvers en denkers die een essay over een welgekozen thema leverden. Twee fenomenen keren vaak in sommige stukken terug als een reële bezorgdheid of een ernstige bedreiging: klimaatopwarming en artificiële intelligentie (AI).

Het verleden tot vandaag

In vijf essays kijken eminente historici naar wat de Lage Landen scheidt en wat ons verbindt, van de late middeleeuwen tot vandaag: Remieg Aerts (Universiteit van Amsterdam), Marnix Beyen (Universiteit Antwerpen), Wim Blockmans (Universiteit Leiden), Gita Deneckere (Universiteit Gent), Judith Pollmann en Henk te Velde (allebei Universiteit Leiden).

Pieter Jan Kleiweg de Zwaan, de Nederlandse ambassadeur in België, kijkt tot slot naar vandaag en vraagt zich af of Nederlanders en Belgen elkaar wel goed begrijpen. In zijn antwoord belicht hij vier thema’s: economie, politiek, internationaal beleid en Europa, en cultuur. Spoiler: er zijn nog werkpunten.

Zo biedt De Lage Landen anno 2050 in veertien essays nieuwe inzichten gekoppeld aan historische reflectie. “Over een klimaat in crisis, een taal in beweging, technologisch springen en menselijk bijbenen, samenleven en laten leven. Tussen hoop en vertwijfeling. Tussen aanbeveling en wensdroom. Als buren en vrienden onderweg naar 2050”, besluit hoofdredacteur Hendrik Tratsaert.

Beluister de podcast

In deze podcast naar aanleiding van het boek praat Tomas Vanheste, adjunct-hoofdredacteur van de lage landen, met Lotte Jensen en Paul Verhaeghe over hun diagnoses van de huidige samenleving en hun visies op de toekomst van België en Nederland.

Aleid Truijens in de Volkskrant:

“Een bundel lezenswaardige essays over de toekomst van Nederland en België” (★★★★)

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.