Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

€18
€12
https://www.youtube.com/embed/Ebx1XV52hBc

In het essay Antipode. Opponenten in volle radicalisering stelt Hind Fraihi scherp op polarisatie en wantrouwen tegenover de gevestigde orde bij extreemrechts, klimaatactivisten, moslimfundamentalisten en de woke-beweging.

__

Wil je graag meerdere exemplaren van dit boek of er een andere publicatie bij bestellen? Stuur dan een mail naar info@onserfdeel.be.

__

Op zich is er niets mis met radicale standpunten of meningen die ingaan tegen de heersende opinie. Het is pas wanneer ze gisten op een voedingsbodem van frustratie, woede of angst, dat ze kunnen doorschieten naar extremisme. Het is dan ook niet langer in de marges van onze snel veranderende samenleving dat er extremistische visies worden aangehangen. Zelfs het ‘evenwichtige midden’ valt er steeds meer aan ten prooi. Gevoed door de brandversnellers van de sociale media ontpopt de ene groep zich tot de antipode van de andere.

Zo ontstaan rijkgeschakeerde mozaïeken van oude linkse en rechtse standpunten, identitarisme, dekolonisatie, islamisme, de coronapandemie en de klimaatopwarming. Met complotdenken en een focus op de infame jaren 1930 bijna als vaste prik.

Antipode is een intelligent en gelaagd essay over excessen en polarisering dat de hete hangijzers van extreemrechts, islamisme, ecologisch extremisme en woke-extremisme onder de loep neemt.

Hind Fraihi (1976) is journaliste bij Apache en columniste bij De Tijd en de lage landen. Ze verwierf bekendheid door haar boek Undercover in Klein- Marokko. In 2017 was ze de eerste schrijver in residentie voor kunstinstelling Vooruit in Gent. In 2020 bekleedde zij de Leerstoel Willy Calewaert, die jaarlijks onder auspiciën van deMens.nu wordt georganiseerd door de Vrije Universiteit Brussel. Daarbij stond ze samen met PEN Vlaanderen, het Vermeylenfonds en het Hannah Arendt Instituut stil bij de antipoden van deze tijd. Over dat thema schreef ze voor de lage landen vier columns. Die vormden de kiem voor het essay Antipode en zijn ook toegevoegd aan deze publicatie.

Antipode is een co-uitgave van de lage landen en VUBpress.

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.