Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

“Zoiets verlangt ge toch niet, waarde lezer?” Boon in de eenentwintigste eeuw
0 Reacties
Voor abonnees
literatuur

“Zoiets verlangt ge toch niet, waarde lezer?” Boon in de eenentwintigste eeuw

(Matthijs de Ridder) Ons Erfdeel - 2012, nr 2, pp. 6-15

Dit is een artikel uit ons papieren archief

Louis Paul Boon merkte eens gekscherend op dat voor een schrijver de eerste honderd jaar doorgaans de moeilijkste zijn. Daarna zou een auteur volgens hem een minuscule kans op erkenning hebben. Honderd jaar na zijn geboorte zit het met de waardering van Boon wel snor. Meer dan een Hendrik Consciencejaar (geboren in 1812) zal 2012 een Boonjaar zijn, de schappen van de boekhandel worden opgefleurd met Boons kleurrijke Verzameld werk en er is minstens één zin van zijn hand die om de haverklap verkeerd wordt geciteerd. “Schop de mensen tot zij een geweten krijgen”, luidt de correcte versie van het credo dat Boon graag van toepassing achtte op zijn gehele oeuvre. Maar zal zijn oeuvre ook in de eenentwintigste eeuw nog mensen blijven schoppen?

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.