Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Zo vrij is Wannes van de Velde
0 Reacties
Voor abonnees

Zo vrij is Wannes van de Velde

(Johan de Roey) Ons Erfdeel - 1997, nr 1, pp. 773-774

Dit is een artikel uit ons papieren archief. Even geduld. We scannen het voor u in

Op 6 mei 1997 ontving Wannes van de Velde de 47ste Arkprijs van het Vrije Woord voor zijn ‘muzikaal oeuvre'. Aan de obligate laudatio was al te horen, dat de vrijheid van Wannes zich over een wijder gebied dan zijn muzikaal oeuvre uitstrekt. Hoe kan het ook anders met een ‘homme-orchestre'? Met die uitdrukking wordt hier niet alleen bedoeld, dat Wannes van de Velde een rist muziekinstrumenten bespeelt in een hele rij genres van klassiek tot jazz en volksmuziek (waaronder flamenco), of dat hij zowel liederen, als zangspelen en theatermuziek heeft gecomponeerd en/of bewerkt, of dat hij ons sedert 1966 LP's en/of CD's bezorgt met meeslepende muziek en Antwerpse balladen, beladen met een wijsheid die de grenzen van 't Stad overschrijdt. Met die uitdrukking wordt aangegeven dat Wannes van de Velde een polyvalent man is, een polyglot man bijvoorbeeld en een zeer belezen man, een internationalist die van zijn volk houdt, maar ook een schrijver, een theaterman, een beeldend kunstenaar, een pedagoog, en voor mijn part een filosoof - en ik bedoel geen ‘filosoof van 't Sashuis' maar een denker over mens en maatschappij die met ons zijn gedachten deelt in een heel eigen idioom en een heel eigen vorm.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.