Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Een verrassende winnaar voor de Woutertje Pieterse Prijs 2019
0 Reacties
literatuur

Een verrassende winnaar voor de Woutertje Pieterse Prijs 2019

De Vlaamse jeugdliteratuur kent hoogdagen. Nog maar pas kreeg Bart Moeyaert de Astrid Lindgren Memorial Award 2019, of Alles komt goed, altijd van de Vlaamse auteur Kathleen Vereecken en illustratrice Charlotte Peys werd bekroond met de Woutertje Pieterse Prijs 2019.

De Woutertje Pieterse Prijs bekroont het beste oorspronkelijk Nederlandstalige kinder- of jeugdboek. De jury kiest kinderboeken die uitzonderlijk zijn voor wat betreft taal, genre, thema, illustratie, vorm en/of vormgeving. De keuze viel vrij verrassend dit jaar op Alles komt goed, altijd. Verrassend omdat er bij de genomineerde kandidaten wel een paar grotere namen waren zoals Bart Moeyaert, Gideon Samson of Marjolijn Hof. Het bekroonde boek kreeg ook enkele kritische recensies. In NRC van 5 april j.l. had recensent Thomas de Veen het moeilijk met de “gepolijste en doordachte zinnen” waar de (volwassen) auteur doorschemerde. Maar de jury, onder het voorzitterschap van Noraly Beyer, vond het “een aangrijpend, onsentimenteel en hoopvol boek”.

Alles komt goed, altijd is een verhaal over een gezin uit Ieper tijdens de Eerste Wereldoorlog, gezien door de ogen van een jong meisje. De auteur vertelt hoe mensen door de oorlog op drift geraken. Door de onsentimentele blik van het meisje wordt naar de oorlogsomstandigheden gekeken. Het boek is geïllustreerd met aquarellen van de jonge illustratrice Charlotte Peys.

Aan de Woutertje Pieterse Prijs, waarvan de naam verwijst naar het bekende verhaal van Multatuli over een Amsterdamse jongen, is een bedrag van 15.000 € verbonden. Hij werd op 11 april uitgereikt in de Brakke Grond in Amsterdam.

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.