Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Wordt de twintigjarige Vlaamse Raad meerderjarig?
0 Reacties
Voor abonnees

Wordt de twintigjarige Vlaamse Raad meerderjarig?

(Karel Rimanque) Ons Erfdeel - 1991, nr 5, pp. 681-690

Dit is een artikel uit ons papieren archief. Even geduld. We scannen het voor u in

Aan de hand van belangrijke data en gebeurtenissen tekent de auteur het soms tergend langzame en soms sprongsgewijze verloop van de staatshervorming. Hij begint zijn reis in 1962, maar het eigenlijke begin valt in 1970, als \de cultuurraad voor de Nederlandse cultuurgemeenschap\" in de grondwet wordt ingeschreven. De functie en de werking van die raad wordt uitgebreid beschreven, evenals de evolutie die zich voltrok in het Egmont-Pakt en het Stuyvenberg-akkoord. Die evolutie kreeg haar beslag in de grondwetsherzieningen van 1980 en 1988, waarmee de overgang van cultuurgemeenschap naar gemeenschap en van een virtueel naar een effectief Vlaams Gewest werd voltooid. Daarna vertelt de auteur het tweede deel van dit Belgische verhaal - \"van de cultuurraad voor de Nederlandse cultuurgemeenschap tot de Vlaamse Raad\" - waarin hij verklaart waarom er nog steeds geen sprake is van een Vlaams parlement. Tot slot gaat hij in op de huidige stand van zaken in de Vlaamse Raad."

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.