Publicaties
Wie denkt Lutgard dat ze is?
2 Reacties
Voor abonnees
geschiedenis

Wie denkt Lutgard dat ze is?

Op zoek naar de achtergrond van een beladen voornaam

De meisjesnaam Lutgard klinkt in al zijn variaties typisch Vlaams. Geen wonder, Sinte-Lutgardis is al vele generaties de Patrones van Vlaanderen. Wie ze was en waarom ze die rol heeft, is minder bekend. Had ze soms een connectie met de Vlaamse Beweging? Was ze wel Vlaams? In deze bijdrage gaat de in Nederland geboren en getogen auteur op zoek naar de betekenis van haar bijna buitenlandse voornaam. Van de middeleeuwse Lutgard van Tongeren naar de hedendaagse Lutgarde d’Aywiers in acht scènes.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€4/maand

€40/jaar

JefVanStaeyen

Trouwens: "de collaborerend professor", kan dat niet beter "de collaborerende professor" zijn?
De afwezigheid van een verbuigings-"e" wijst op een formeel verband, zoals in "de algemeen directeur", "de bouwkundig ingenieur", etc.
mvg

JefVanStaeyen

Deze ondertitel stottert:
"De historicus en collaborerend professor Rob Van Roosbroeck (1898-1988) (vierde De historicus en collaborerend professor Rob Van Roosbroeck (1898-1988) (vierde van rechts) op het nationaal Zangfeest in Brussel in 1941 tussen August Borms en Cyriel Verschaeve"
mvg

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische betaling. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met philippe.vanwalleghem@onserfdeel.be