Deel artikel

Lees de hele reeks
de franse nederlanden, samenleving

Westhoek krijgt opnieuw grensoverschrijdende televisie

Door Bart Noels
1 oktober 2019 3 min. leestijd Onbegrensd

Welkom’ heet het initiatief waarmee Flandres Télévision en een Vlaamse partner de troeven van de Franse en Belgische Westhoek willen belichten. “We willen mensen over de grens krijgen”, klinkt het ambitieus. Daarmee krijgt de Westhoek eindelijk opnieuw een tweetalig tv-programma.

Erfgoed, cultuur, toerisme, geschiedenis en mobiliteit staan op het menu van een maandelijkse uitzending. Elke laatste zondag van de maand kan u terecht bij ‘Welkom’ voor een uitzending van een half uur, gepresenteerd door de tweetalige Saskia Tartrat uit Belle (Bailleul). Daarmee vullen de initiatiefnemers een leemte op die jaren geleden ontstond na het wegvallen van de grensoverschrijdende televisieprogramma’s van de regionale tv-zenders.

De samenwerking tussen de Waalse zender NoTélé, C9 Télévision (nu Wéo) en WTV leverde boeiende tv op. De programma’s telden heel wat kijkers. Maar toen de Interregsubsidies wegvielen, stopte ook de samenwerking. Logisch, want televisie maken is duur. Maar het internet maakt dit nu weer wel mogelijk. Uitzenden is eenvoudiger geworden, de apparatuur is betaalbaar. Dat bewijst Flandres Télévision, een webtelevisie. De filmpjes van de Frans-Vlaamse zender gebaseerd in Belle kan je enkel via internet bekijken.

De zender is al van 2013 aan de slag. “We zijn een groep vrienden die elkaar vonden in onze gezamenlijke interesse voor onze regio”, zegt Saskia Tartrat. “We hebben natuurlijk France3 en Wéo in onze regio”, zegt Antoine De Buck, voorzitter van Flandres Télévision, “Maar die komen niet zo vaak in onze dorpen. Wij willen echt een nabij medium zijn, met aandacht voor wat leeft in de dorpen van de Franse Westhoek.” Honderden reportages maakte de vereniging intussen. Ze hebben ook al twee mensen op de payroll, met steun van de regio Hauts-de-France en met draagvlak: meer dan 20.000 mensen volgen de Facebookpagina.

En nu is er ook het Interreg microproject ‘Welkom’ dat ze binnenhaalden met de Vlaamse partner Events Outside the Box van Geert Gombeir. Gebiedswerker Bern Paret van de Provincie West-Vlaanderen bracht beide partijen samen. “We hadden al samengewerkt om reportages te maken voor het weekend van de volkscafés”, zegt Geert, “Nu gaan we een stapje verder.” Flandres Télévision brengt heel wat knowhow binnen over het maken van televisie, beide partners brengen hun streekkennis in het project. “Je kan altijd reportages maken over een andere regio. Maar het is maar als je zelf een nauwe band hebt met een streek dat je kan aangeven wat belangrijk is, waar de nuances liggen, waar de plekjes liggen die minder gekend zijn.”

Toegenomen interesse

“We werken met een hele jonge ploeg”, zegt Sakia Tartrat, “Mensen die helpen filmen, interviewen of video monteren. Wat mij opvalt is de interesse in onze regio voor wat leeft aan de andere kant van de grens.” “Logisch ook”, vult Antoine De Buck aan, “We hebben inderdaad niet dezelfde taal, maar Frans-Vlaanderen en de Westhoek hebben heel wat gemeen: het landelijk karakter, de toeristische plekken, onze interesse in eten en drinken.” Vlaming Geert Gombeir bevestigt. Maar hij vindt dat het een stap verder moet gaan. “Het is niet genoeg om wat toeristische troeven te leren kennen bij elkaar, er is nog veel meer te ontdekken.” Vandaar dat het programma niet enkel reportages brengt, maar ook een rubriek heeft over taalweetjes en een agenda.

De dynamiek waar Flandres Télévison op bouwt kan je ook vinden op de Facebookpagina’s die aan Vlaamse en Franse zijde van de grens in het leven worden gehouden. Zo zijn er de pagina’s “les petits Flamands bilingues”, “Nouvelles du Westhoek” en “Frans-Vlaanderen in het Nederlands”.

Elkaars taal spreken opent onze horizon met 360°

Philippe Ducourant uit Belle (Bailleul) onderhoudt de pagina ‘les petits Flamands bilingues’, een pagina om de tweetalige opvoeding in de grensstreek te promoten. Philippe is een overtuigd Europeaan. “We zijn neven van elkaar. Elkaars taal spreken opent onze horizon met 360°. Dat is verrijkend. De landsgrens is pas recent ook een taalgrens geworden. Mijn grootouders gingen in Watou naar de kapper. Daar praatte iedereen Vlaams. Mijn grootouders ervaarden geen grens, ondanks de aanwezigheid van douaniers. Vandaag is dit minder evident geworden. Dat is een paradox, wetende dat de grens al 27 jaar open is. Dat is omdat we niet meer dezelfde taal spreken.”

Op die tweetaligheid heeft ‘Welkom TV’ alvast een goede oplossing gevonden. Alle reportages worden in de andere taal ondertiteld en Saskia Tartrat presenteert alles tweetalig. Wie de uitzendingen wil volgen kan terecht op de Facebookpagina van ‘Welkom’.

Bart-noels

Bart Noels

freelance journalist en initiatiefnemer van francobelge.news

Reacties

Reacties zijn gesloten.

Gerelateerde artikelen

		WP_Hook Object
(
    [callbacks] => Array
        (
            [10] => Array
                (
                    [000000000000291b0000000000000000ywgc_custom_cart_product_image] => Array
                        (
                            [function] => Array
                                (
                                    [0] => YITH_YWGC_Cart_Checkout_Premium Object
                                        (
                                        )

                                    [1] => ywgc_custom_cart_product_image
                                )

                            [accepted_args] => 2
                        )

                    [spq_custom_data_cart_thumbnail] => Array
                        (
                            [function] => spq_custom_data_cart_thumbnail
                            [accepted_args] => 4
                        )

                )

        )

    [priorities:protected] => Array
        (
            [0] => 10
        )

    [iterations:WP_Hook:private] => Array
        (
        )

    [current_priority:WP_Hook:private] => Array
        (
        )

    [nesting_level:WP_Hook:private] => 0
    [doing_action:WP_Hook:private] => 
)