Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Weertje of geen weertje, lees een Zwart Beertje. Dick Bruna als vormgever van de legendarische pocketreeks
0 Reacties
© Han Santing
© Han Santing © Han Santing
Voor abonnees
literatuur
kunst

Weertje of geen weertje, lees een Zwart Beertje. Dick Bruna als vormgever van de legendarische pocketreeks

(Dirk Leyman) ONS ERFDEEL – 2017, NR 4, PP. 90-98

Dit is een artikel uit ons papieren archief

Diepe rouw en een mateloos respect: dat viel Dick Bruna te beurt toen hij in februari 2017 op 89-jarige leeftijd in zijn geliefde stad Utrecht overleed. De schepper en tekenaar van Nijntje en beer Boris was uitgegroeid tot een Nederlands icoon, dat zich ondanks zijn wereldroem altijd minzaam en bescheiden opstelde. “Dick Bruna liet zich niet gek maken. In zijn werk kreeg het kleinste detail betekenis. Hij had de overdaad niet nodig”, vertelde Joost Swarte aan dagblad Trouw. Het slimme, rustige konijn met het kruismondje beleefde een nooit geziene heropleving. En de nalatenschap van Bruna werd overvloedig gewikt en gewogen. Eén aspect van zijn oeuvre raakte daarbij enigszins ondergesneeuwd: tussen 1955 en 1971 maakte Bruna ruim tweeduizend boekomslagen voor de Zwarte Beertjes-reeks van zijn vader-uitgever A.W. Bruna. Paradepaarden Ian Fleming en Georges Simenon én vergeten detective-iconen als Havank, The Saint en Peter Cheyney kregen tot in detail uitgewerkte hoezen en bereikten miljoenenoplagen. Als grafische hoogstandjes imponeren ze nog steeds én trekken ze tot in Japan, waar Nijntje sowieso populair is, drommen verzamelaars. Waarin schuilt de kracht en de onverslijtbaarheid van de Bruna-covers?

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.