Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Wat bezielt de literatuur? De romans van Yves Petry
0 Reacties
Voor abonnees
literatuur

Wat bezielt de literatuur? De romans van Yves Petry

(Tom Van Imschoot) Ons Erfdeel - 2012, nr 3, pp. 84-97

Dit is een artikel uit ons papieren archief

Dankzij zijn Libris Literatuurprijs voor De maagd Marino (2010) beleefde Yves Petry (°1967) in 2011 zijn definitieve doorbraak. Wie daardoor verrast werd, of wie meent dat de prijs een toevalstreffer was (te wijten aan de kannibalistische moord waarmee De maagd Marino opent), kan maar beter zijn vier veelgeprezen, vorige romans eens lezen. Sinds hij in 1999 met Het jaar van de man debuteerde, ontwikkelde Petry's talent zich als een stofhoos. Wentelend rond een inhoudelijke kern van (mannelijke) seksualiteit, eenzaamheid en verbeelding die almaar duizelingwekkender wordt uitgediept, reikt zijn werk ook steeds hoger en verder in zijn analyse van de eigen tijd, gestut door een stijl die het meest duistere ondraaglijk licht weet te maken. Zijn groeiende oeuvre is daarmee tegelijk het meest doortimmerde en het meest toegankelijke, het meest geconcentreerde en het meest uitwaaierende dat de Vlaamse literatuur in deze nieuwe eeuw te bieden heeft. Inzet: een vivisectie van het eigentijdse individu, op zoek naar een vorm van “bezieling” die overleeft wanneer alle imaginaire constructies die het individu recht houden, zijn ingestort. Vreemd genoeg blijkt dat juist de fictie: wat bezielt, is de literatuur. Maar wat bezielt haar?

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.