Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Wat belangrijk is, komt niet van ons
0 Reacties
Voor abonnees

Wat belangrijk is, komt niet van ons

(Ger Groot) Ons Erfdeel – 1997, nr 5, pp. 712-719

Dit is een artikel uit ons papieren archief. Even geduld. We scannen het voor u in

Wie aan het einde van de jaren negentig pleit voor een minder grote nadruk op technische en natuurwetenschappelijke vakken in het onderwijs mag rekenen op gefronste wenkbrauwen. Dat wetenschap een integraal onderdeel is van onze culturele vorming, geldt min of meer als een dogma sinds de Britse romanschrijver en natuurkundige C.P. Snow in 1959 zijn geruchtmakende essay The Two Cultures publiceerde. En dat een samenleving het zonder een goed technisch en natuurwetenschappelijk geschoolde jeugd in de toekomst niet kan bolwerken, roepen politici en economen al jaren om het hardst.
Toch schrijft de Leuvense filosoof Herman de Dijn (º 1943) in zijn boek Kan kennis troosten? (1994) dat ‘de positieve wetenschap in het secundair onderwijs in veel te extreme mate [..] aan te veel scholieren wordt opgedrongen.' In een voetnoot weliswaar, maar daarom niet minder provocerend. Het zal de meeste lezers misschien niet eens zijn opgevallen, want het boek is één lange provocatie. Net als in zijn eerdere essaybundel Hoe overleven we de vrijheid? (1993) schopt De Dijn een hele reeks heilige huisjes van de moderne en postmoderne wereld omver. Autonomie, emancipatie, rationaliteit en efficiëntie: het zijn allemaal even verleidelijke als misleidende idealen geweest.
Dat leverde hem al snel een reputatie van neo-conservatief op - een betiteling die hij (zonder het ‘neo') in zijn eerste bundel trouwens zelf omhelsde. Maar tegelijk bleek de belangstelling voor zijn ideeën onder het brede publiek onverwacht groot en kon hij - vooral in Nederland - tot een bescheiden televisie-persoonlijkheid uitgroeien. In Vlaanderen kan er nauwelijks een debat worden gevoerd, of De Dijn wordt om zijn mening gevraagd - in dit tijdschrift begin dit jaar nog naar aanleiding van de crisis in de Belgische rechtsstaat.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.