Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Wanneer Vlaams water Waals wordt
0 Reacties
video De taalgrens, 60 jaar later
taal

Wanneer Vlaams water Waals wordt

Zorgt de taalgrens zestig jaar na haar ontstaan nog altijd voor spanning tussen Franstaligen en Nederlandstaligen in België? In vijf reportages zoeken de Franstalige journalist Aubry Touriel en de Vlaamse videomaker Muriel Grégoire naar antwoorden bij bewoners en experts. In deze eerste aflevering trekken ze naar Geldenaken (of Jodoigne in het Frans) op zoek naar de oorsprong van de taalgrens.

https://www.youtube.com/embed/Rj3UhtGEXCk?si=AXKfJwUM3qaEjNIT

Jodoigne of Geldenaken? That's the question! In 2023 is het 60 jaar geleden dat de taalgrens in België werd getrokken. Voor de eerste aflevering van de videoreeks De taalgrens, 60 jaar later gaan we naar Jodoigne en het station van Racour om ons te verdiepen in de oorsprong van de Belgische taalgrens.

Geldenaken in Vlaanderen, Jodoigne in Wallonië: de stad ligt op de grens tussen Waals- en Vlaams-Brabant. Al tien jaar bevindt zich hier de Jardin Enchanté, De Betoverende Tuin. De tuin ligt pal op de grens tussen Jodoigne en Hoegaarden. Op deze openluchttentoonstelling kun je Nederlands én Frans horen spreken. Een prima plek om bezoekers en omwonenden te vragen naar de impact die de taalgrens heeft op hun dagelijkse leven.

Vervolgens gaan we naar het station van Racour in gezelschap van Jo, de trotse eigenaar van dit tot vakantieverblijf omgebouwde station, dat bij het vastleggen van de taalgrens zestig jaar geleden van Wallonië naar Vlaanderen ging. Jo legt uit hoe Vlaams water Waals wordt en waarom negen verschillende vuilniswagens zijn huis passeren.

De reeks De taalgrens, 60 jaar later kwam tot stand met steun van de Vlaamse Gemeenschap en de Fédération Wallonie-Bruxelles.

Reeks

De taalgrens, 60 jaar later

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.