Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Waarom het maar niet vlot met genderneutraal Nederlands
2 Reacties
Voor abonnees
taal

Waarom het maar niet vlot met genderneutraal Nederlands

De laatste jaren is er veel belangstelling voor: hoe maken we onze taal minder mangericht en beter in staat om alle genders aan te spreken? In het Engels is het gebruik van ‘they’ voor één persoon bezig aan een opzienbarende opmars. Maar in de Lage Landen is een genderneutraal alternatief voor ‘hij’ en ‘zij’ nog ver te zoeken. Dat zou wel eens te maken kunnen hebben met een grammaticale regel waar sprekers van het Nederlands bijzonder veel waarde aan lijken te hechten.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

a.p.h.geurts

(In reactie op Jef Van Staeyen)

Klinkt prima!

JefVanStaeyen

(Na publicatie van bovenstaande tekst in het papieren tijdschrift Ons Erfdeel zond ik een reactie aan de redactie. Hier volgt een uittreksel uit mijn schrijven.)

(...) Pourquoi chercher midi à quatorze heures?
Als er werkelijk een genderneutraliteitsprobleem is in het Nederlands, los dan dat genderneutraliteitsprobleem zelf op, en vermijd een nieuw probleem te creëren, tussen enkel- en meervoud, waardoor de vervoegingen bemoeilijkt worden.

Suggestie: als er een genderneutraliteitsprobleem bestaat, laten we dan alle "hij" door "zij", en alle "hem" en "zijn" door "haar" vervangen. "De student kwam binnen, zij ging zitten, ik gaf haar haar vragenlijst." Maar ook "de man kwam binnen, zij ging zitten, etc."
Moeilijk is dat niet, en alvast ik heb daar geen problemen mee, maar het is misschien wel Hobbesiaans (verwijzing naar Leroy's tekst in hetzelfde Ons Erfdeel-tijdschrift).

Dan kunnen we in tweede instantie bekijken wat we met de "het"woorden doen: het bezittelijk voornaamwoord "zijn" behouden (wat de grammaticale regel is), of ook daar "haar" gebruiken, wat trouwens meer en meer gebeurt (en dan eenvoudiger is).

Ook de talrijke zelfstandige naamwoorden die formeel vrouweljk zijn, maar in het noorden vaak mannelijk worden gebruikt, kunnen dan, samen met alle andere naamwoorden, weer vrouwelijk worden. Moeilijk is dat niet: "De koe geeft melk, zij geeft melk".

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.