Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Waarom een politicus niet authentiek moet zijn
0 Reacties
Voor abonnees

Waarom een politicus niet authentiek moet zijn

(Henk de Smaele) Ons Erfdeel - 2003, nr 3, pp. 391-398

Dit is een artikel uit ons papieren archief. Even geduld. We scannen het voor u in

Om de kloof tussen de “perfide” wereld van de politiek en de “authentieke” wereld van de burger (“de mensen”) te verkleinen, willen vele politici de politieke wereld verburgerlijken. Als je de burgers zelf over problemen laat beslissen, wordt de politiek vanzelf authentieker, luidt de redenering. Dat heet dan directe democratie. Volgens Henk de Smaele veronderstelt politiek de aanvaarding van meningsverschillen over de res publica en de bereidheid om rekening te houden met deze verschillende visies bij het beleid. Politiek houdt dan ook in dat een maatschappelijk probleem onttrokken wordt aan de burger en in een aparte ruimte wordt opgelost waarin de verschillende visies vertegenwoordigd zijn. Wie de burger laat beslissen, blokt het debat in feite af. Er is dus geen behoefte aan meer democratie, maar aan meer politieke democratie, stelt De Smaele. Dat zien Vlaamse politici, bij wie de auteur zijn voorbeelden haalt, helaas nog veel te weinig in.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.