Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Waar zoudt gij zonder het jodendom zijn?
0 Reacties
Voor abonnees

Waar zoudt gij zonder het jodendom zijn?

(Ludo Abicht) Ons Erfdeel - 1990, nr 3, pp. 355-361

Dit is een artikel uit ons papieren archief. Even geduld. We scannen het voor u in

De auteur bespreekt de joodse componenten in de literatuur in Vlaanderen, waarbij hij vooraf een aantal historische, sociologische en psychologische achtergronden schetst. Hij bespreekt de invloeden uit het Oude Testament en zoekt naar het thema van de diaspora, maar vindt daarvan nauwelijks een echo - uitzonderingen als \De wandelende jood\" van August Vermeylen en \"De muggen\" van Jos Vandeloo daargelaten. Dat de Vlaamse bijdrage aan de Holocaust voor weinig literaire beroering heeft gezorgd - in tegenstelling tot de collaboratiekwestie - wijt Ludo Abicht dan weer aan de onwetendheid die daarover nog steeds heerst bij de bevolking, in het bijzonder bij de jongeren. In zijn conclusie vraagt hij zich af waarom de Vlamingen, die toch uit eigen ervaring weten wat nationale en culturele discriminatie betekent, in hun literatuur zo weinig belangstelling en begrip tonen voor het lot van onze joodse medeburgers."

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.