Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Vrouwelijke auteurs: schrijven in een eigen kamer of kletsen aan de pomp?
0 Reacties
Voor abonnees

Vrouwelijke auteurs: schrijven in een eigen kamer of kletsen aan de pomp?

(Gerti Wouters) Ons Erfdeel - 1988, nr 4, pp. 547-557

Dit is een artikel uit ons papieren archief

Na een historische uitstap tot bij Virginia Woolf, George Eliot, Simone de Beauvoir en Annie Romein-Verschoor, wier standpunten over \vrouwen in de literatuur\" kort worden weergegeven, concentreert de auteur zich op de periode 1960-1975 en op het onderwerp \"vrouwenliteratuurkritiek\". Een aantal studies worden besproken: \"Niet dulden dat je me zadelt\" van Hannah van Buuren; \"Vrouwen en literatuur\" van Hannemieke Stamperius en \"Wie weegt de woorden. De auteur en haar werk\", van Antje Meulenbelt. De auteur onderscheidt twee tendensen in de vrouwenliteratuurkritiek: de tendens die stelt dat de deelname van vrouwen aan de kunst beoordeeld moet worden volgens de algemeen geldende normen, tegenover de tendens die de heersende normen ter discussie stelt en vrouwenliteratuur als een in se dissidente stem beschouwt. Ook in het buitenland bestaan die tendensen: ter illustratie daarvan wordt voor de V.S. het werk van Elaine Showalters aangehaald, voor Duitsland dat van Verena Stefan en voor Frankrijk dat van Julia Kristeva."

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.