Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Vreemdetalenonderwijs en tweetalig onderwijs in de Lage Landen
0 Reacties
Voor abonnees
taal

Vreemdetalenonderwijs en tweetalig onderwijs in de Lage Landen

(Ludo Beheydt) Ons Erfdeel - 2012, nr 3, pp. 62-68

Dit is een artikel uit ons papieren archief

In deze snel veranderende wereld van grote migratiebewegingen, groeiende demografische diversiteit en toenemende globalisering is de behoefte aan meertaligheid groter dan ooit tevoren. Vandaag is de eentalige de nieuwe analfabeet. Dat besef is zeer levendig in Vlaanderen en Nederland, vooral ook omdat het Nederlands niet tot de toptalen behoort en hoogwaardig vreemdetalenonderwijs dus een absolute noodzaak is. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er op het gebied van het leren van vreemde talen een grote dynamiek te onderkennen valt. Wie vijftig jaar vreemdetalenonderwijs in de Nederlanden overschouwt, verbaast zich over de snelle ontwikkeling van een exclusief codegerichte aanpak, over een communicatief talenonderwijs naar tweetalig onderwijs. Tweetalig onderwijs heeft de wind mee en het is nog maar de vraag of het traditionele vreemdetalenonderwijs de toenemende concurrentie van het tweetalige onderwijs uiteindelijk zal aankunnen. Dat explosieve succes is op zichzelf enigszins verwonderlijk aangezien de resultaten van tweetalig onderwijs (en immersieonderwijs) nog onvoldoende gewaarborgd zijn.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.