Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Vormen van verzet. Over het essayistisch werk van Cyrille Offermans
0 Reacties
Voor abonnees

Vormen van verzet. Over het essayistisch werk van Cyrille Offermans

(J.F. Vogelaar) Ons Erfdeel - 1989, nr 5, pp. 642-649

Dit is een artikel uit ons papieren archief. Even geduld. We scannen het voor u in

Bespreking van het essayistisch oeuvre van Cyrille Offermans, dat tot nog toe vijf werken telt, los van niet-gebundelde opstellen en besprekingen. De auteur duidt de theoretische achtergronden en invloeden van de essayist en noemt als zijn belangrijkste kenmerk de gretigheid waarmee hij telkens kennisneemt van nieuwe denkbeelden en nieuwe auteurs, terwijl hij tegelijk schrijvers trouw blijft die in het verleden belangrijk waren voor hem. Benadering door afstand te nemen is de kritische houding die hij in zijn essays tot methode heeft gemaakt. De grote verdienste van Offermans is dat hij laat zien dat kunst en theorie elkaar nodig hebben, omdat het kunstwerk geen verbindingen kan leggen met andere kunstwerken in het verleden en het heden, noch met het leven.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.