Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

VLEUGELS ZIJN SLECHTS EEN METAFOOR. Een citybook over Hasselt en Genk
0 Reacties
Voor abonnees
literatuur

VLEUGELS ZIJN SLECHTS EEN METAFOOR. Een citybook over Hasselt en Genk

(Małgorzata Rejmer) Ons Erfdeel – 2015, nr 1, pp. 16-25

Dit is een artikel uit ons papieren archief

“Op het eerste gezicht lijkt het kerkhof van Hasselt de dood en de nagedachtenis te willen bewaren door de levenden zo weinig mogelijk te treffen. Te midden van de ingetogen, haast identieke grafstenen ga ik op zoek naar spleten waarlangs de hunkering zijn weg zoekt. (…) In vergelijking met de Belgische kerkhoven lijken de Poolse begraafplaatsen onze neiging tot chaos te weerspiegelen, meer dan eens zijn het lapmiddelen, er schuilt iets in dat aan hysterie grenst. Het Poolse rouwgevoel heeft behoefte aan uitdrukkingsmiddelen, en onze tombes vormen de emanatie van deze aspiraties, groots moeten ze zijn, als sarcofagen.”

Rejmer schrijft in haar kortverhaal over verlies en afscheid nemen, in Polen, maar vooral ook in België. Genk en Hasselt fungeren als achtergrond voor haar persoonlijke zoektocht naar een antwoord op de vraag: afscheid nemen, hoe doe je dat?

Haar verhaal maakt deel uit van het citybooks-project van het Vlaams-Nederlands Huis deBuren, waarbij kunstenaars worden uitgenodigd uit om te resideren in interessante maar niet altijd voor de hand liggende Europese steden (in samenwerking met lokale partners). Vijf auteurs gaan in residentie en verwerken hun ervaring in een citybook: een kortverhaal, een essay of een reeks gedichten.

Małgorzata Rejmer, Atte Jongstra, Use Lahoz, Aleš Šteger en Christophe Van Gerrewey schreven over Hasselt en Genk, waar ze telkens een week verbleven. Deze citybooks werden mede mogelijk gemaakt door Z33 - Huis ovor Actuele Kunst, de Provincie Limburg en de Unie Hasselt-Genkt, een project rond kunst in de open ruimte.

Ook zijn Hasselt en Genk in 24 foto's en 24 filmpjes geportretteerd. De foto's zijn van Athos Burez, de filmpjes werden gemaakt door het kunstenaarsduo Frank&Robbert / Robbert&Frank. deBuren publiceert alle citybooks als gratis te downloaden audioboek (podcast) van een half uur en als e-book en webtekst van zo'n 4.000 woorden in het Nederlands, Engels en Frans én in de lokale taal van de steden.

"

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.