Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Visser-Neerlandiaprijzen voor Ludo Simons en Mathieu Daniël Polak
0 Reacties

Visser-Neerlandiaprijzen voor Ludo Simons en Mathieu Daniël Polak

Zaterdag (1 februari '20) worden in het stadhuis van Turnhout de jaarlijkse Visser-Neerlandiaprijzen uitgereikt. De laureaten voor 2019 zijn de Nederlandse pianist, beiaardier en componist Mathieu Daniël Polak en de hoogleraar en bibliothecaris Ludo Simons.

Mathieu Daniël Polak is vooral bekend voor zijn baanbrekend werk met componeren en arrangeren van beiaardmuziek. Hij draagt bij aan creatieve en innovatieve veranderingen in het ‘beiaardlandschap’ door het gebruik van niet-Westerse muzikale elementen in zijn composities en arrangementen. Zijn meest recente compositie is Chag Sameach, een suite voor beiaard waarin de Joodse feestdagen centraal staan. Voor de uitreiking van de prijs zal deze compositie te horen zijn van op de beiaard in de toren van de Sint Pieterskerk in Turnhout.

Ludo Simons was conservator van het Archief en Museum voor het Vlaamse Cultuurleven en directeur van de Antwerpse Stadsbibliotheek. In 1978 werd hij hoogleraar boek- en bibliotheekwetenschappen aan de Universiteit Antwerpen en de Katholieke Universiteit Leuven. Simons was lid van de eerste editie van de Encyclopedie van de Vlaamse Beweging. Hij speelde ook een belangrijke rol als cultureel verbindingspersoon tussen Vlaanderen en Nederland. Bekend is zijn boek Het Ravijn Tussen Essen en Roosendaal (1990). Hij publiceerde ook een tweedelige Geschiedenis van de uitgeverij in Vlaanderen (1984-1987) en Het boek in Vlaanderen sinds 1800. Een cultuurgeschiedenis (2013). In 2016 brengt hij Van het kasteel naar het front uit, het oorlogsdagboek van zijn vader Jozef Simons.

Ludo Simons zetelde ook bijna twintig jaar in de redactie van het tijdschrift Ons Erfdeel en schreef verschillende bijdragen voor het blad. In een bijdrage uit 2012 liet hij zich kritisch uit over de uitgeverijgeschiedenis en de literatuurwetenschap. Meer recent bezorgde hij de redactie een aantal lemmata uit zijn “Autobiografisch letterkundig lexicon”. Dit zijn korte portretten van figuren die Ludo Simons in zijn lange carrière heeft ontmoet. Ons Erfdeel heeft twaalf van deze portretten gepubliceerd (deel 1, deel 2) . Begin 2019 schreef Simons nog een lovende recensie over het boek Een mens is maar een wandelaar van de onlangs overleden Gaston Durnez.

De Visser-Neerlandiaprijzen worden sinds 1958 uitgereikt door het ANV. De prijs is genoemd naar filosoof en jurist Herman Visser (1872-1943) die de helft van zijn vermogen aan het ANV naliet. Het ANV is een vereniging die de samenwerking tussen Nederland en Vlaanderen wil bevorderen.

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.