Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Villard de Honnecourt. Een reizende bouwvakker uit de dertiende eeuw
0 Reacties
Voor abonnees

Villard de Honnecourt. Een reizende bouwvakker uit de dertiende eeuw

(Marie Christine Laleman) De Franse Nederlanden - Les Pays-Bas Français - 1991, nr 16, pp. 63-82

Dit is een artikel uit ons papieren archief. Even geduld. We scannen het voor u in

Een middeleeuwse bouwwerf was een tijdelijke vereniging waaraan een bouwvakker zich voor de duur van het project, voor een beperkte periode of voor een specifieke opdracht verbond. Zo'n reizende bouwvakker was Villard de Honnecourt uit Cambrai (Kamerijk). In de Parijse Bibliothèque Nationale wordt een album van zijn hand bewaard met drieëndertig perkamenten bladen met tekeningen. Dit unieke document is niet alleen belangrijk voor het leren kennen van Villard de Honnecourt zelf, maar het leert ons ook veel over de bouwactiviteiten uit vroegere tijden.

Le chantier médiéval était une association provisoire à laquelle un constructeur se liait pour la durée du projet, pour une période réduite ou pour une tâche spécifique. Le Cambraisien Villard de Honnecourt était l'un de ces constructeurs itinérants. La Bibliothèque nationale de Paris conserve un album de sa main aux trente-trois pages de parchemin couvertes de dessins. Ce document unique n'est pas seulement intéressant pour faire connaissance avec Villard de Honnecourt lui-même, il nous apprend également une foule de choses sur les activités de construction aux temps passés.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.