Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Verlangen naar perfectie. “The Red Turtle” van Michael Dudok de Wit
0 Reacties
Voor abonnees
kunst

Verlangen naar perfectie. “The Red Turtle” van Michael Dudok de Wit

(Jelle Schot) ONS ERFDEEL – 2016, NR 4, PP. 110-112

Dit is een artikel uit ons papieren archief

Digitale post uit Japan veranderde het leven van Michael Dudok de Wit (1953). In 2007 ontving de Nederlandse animator een verrassende e-mail van de befaamde Japanse animatiestudio Ghibli, verantwoordelijk voor handgetekende meesterwerken als Grave of the Fireflies (1988) en Spirited Away (2001), met daarin twee vragen: “Uw korte film Father and Daughter is geweldig, hebt u een distributeur in Japan?” En: “Wilt u een lange film voor ons maken?”

Een lange animatiefilm had Dudok de Wit, die opgroeide in Laren (Noord-Holland), animatie studeerde in Zwitserland en Engeland en al sinds lange tijd in Londen woont, tot dan toe nog niet gemaakt. Na die eerste mail in 2007 duurde het echter nog een kleine negen jaar, waarvan tweeënhalf jaar productietijd, voordat het eindproduct van de samenwerking in mei 2016 het levenslicht zag.

Het eindresultaat is het lange wachten echter meer dan waard gebleken: de film, getiteld The Red Turtle, is een wonderschoon, filosofisch en volstrekt woordeloos sprookje geworden, over een schipbreukeling die aanspoelt op een onbewoond tropisch eiland.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.