Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Verhullen en onthullen. De lichamen van Danielle Kwaaitaal
0 Reacties
Voor abonnees
kunst

Verhullen en onthullen. De lichamen van Danielle Kwaaitaal

(David Stroband) Ons Erfdeel - 2012, nr 3, pp. 98-111

Dit is een artikel uit ons papieren archief

Toen The Hidden Series – Féline in augustus 2011 in de Volkskrant stond, was dat een primeur: het eerste toonmoment van dit nieuwe werk van beeldend kunstenaar Danielle Kwaaitaal (Bussum, 1964). Het is het portret van een jong meisje dat balanceert “op de rand van puberteit en bewustwording”. Op het eerste gezicht zou het een geschilderd portret van Hans Holbein uit de zestiende eeuw kunnen zijn. De pure gelaatstrekken van het meisje met lange blonde haren doemen op uit een donkere achtergrond. Het schilderachtige effect wordt bij nadere beschouwing vooral opgeroepen door een sluier van kleine krasjes die over haar gelaat is gelegd. Ze heeft een tweede gezichtshuid gekregen. Deze laag krasjes verhult de wezenlijke trekken in het meisjesgezicht en verleent het een zachte, wat wezenloze en tijdloze uitstraling. Volgens Kwaaitaal gaat haar recentste werk “over de huid en de menselijke toets”. Maar The Hidden Series verwijst ook naar een ander belangrijk gegeven dat telkens lijkt terug te keren in haar werk: onthullen en verhullen.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.