Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

VERHALEN VOOR HET OOR. Traditie en opleving van het hoorspel
0 Reacties
Voor abonnees
literatuur

VERHALEN VOOR HET OOR. Traditie en opleving van het hoorspel

(Lars Bernaerts) Ons Erfdeel – 2014, nr 4, pp. 104-111

Dit is een artikel uit ons papieren archief

Eind jaren negentig beschouwden velen het hoorspel als een voorbijgestreefd en afgeschreven genre. In 1997 werden de reeks Maskers en Mysteries van Radio 1 en, na meer dan tweeduizend afleveringen, de populaire radiosoap Het Koekoeksnest van Radio 2 in Vlaanderen stopgezet. Ook in Nederland taande de belangstelling in die periode. Radiomakers noch literaire auteurs leken nog warm te lopen voor het genre. De tijd waarin het hoorspel in al zijn gedaantes – populair of experimenteel, theatraal of verhalend – floreerde, scheen op dat moment voorgoed verleden tijd. Die perceptie werd versterkt door de woekering van de beeldcultuur die de komst van het internet en van nieuwe technologieën teweegbracht. Het visuele en het audiovisuele zijn voor de verspreiding van verhalen dé kanalen van de toekomst, zo was de indruk.

Maar er zijn duidelijke signalen van een kentering na de eeuwwisseling. Terwijl de visuele verhaalcultuur onverminderd voortwoekert, krijgt de auditieve verhaalcultuur opnieuw aandacht. Of er in die nieuwe context ook ruimte is voor het hoorspel als een vorm van kunst, is vandaag minder duidelijk. In dat verband mogen we trouwens niet vergeten dat de technieken en principes van het hoorspel dagelijks in de praktijk gebracht worden in een van de meest beluisterde genres: de radiocommercial. Als verhaalvorm met persuasieve, commerciële doeleinden is het hoorspel alomtegenwoordig maar als vorm van woord- en geluidskunst niet, hoewel er zich nieuwe kansen aandienen.

Waarvan kunnen we die opleving vandaag aflezen en waar liggen de kansen voor het hoorspel?

"

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.