Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Verborgen verhalen over slaafgemaakte mensen in Nederlandse archieven
0 Reacties
© NL-SAA, Beeldbank (door Georg Balthasar Probst en F.B. Werner, circa 1700)
© NL-SAA, Beeldbank (door Georg Balthasar Probst en F.B. Werner, circa 1700) © NL-SAA, Beeldbank (door Georg Balthasar Probst en F.B. Werner, circa 1700)
Voor abonnees
geschiedenis

Verborgen verhalen over slaafgemaakte mensen in Nederlandse archieven

In de studie van het Nederlandse slavernijverleden overheerste lang het perspectief van de kolonisator. Slavenhandelaren en plantage-eigenaren stelden de nu nog beschikbare bronnen op, de ervaringen van slaafgemaakte mensen zelf zijn zelden bewaard gebleven. Toch proberen steeds meer onderzoekers de stemmen van mensen in slavernij te laten klinken. Hun sporen zijn alomtegenwoordig in archieven, zij het gefragmenteerd en moeilijk te vinden. Dankzij nieuwe technieken komen steeds meer verborgen verhalen naar boven, schrijft onderzoeker Jessica den Oudsten.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.