Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

VEERTIG JAAR “STRIPGIDS”
0 Reacties
Voor abonnees
kunst

VEERTIG JAAR “STRIPGIDS”

(Marc Bastijns) Ons Erfdeel – 2015, nr 1, pp. 125-127

Dit is een artikel uit ons papieren archief

In de jaren zeventig was informatie over stripverhalen in de Vlaamse media een schaars goed. Met Stripgids ontstond in 1974 een eerste tijdschrift dat helemaal gewijd was aan het beeldverhaal. Achter de naam Stripgids school één naam: Jan Smet. Hij werkte in die tijd in het Turnhoutse stadsarchief en stond bekend als een veelvraat van de strip in al zijn facetten. Smet zag het als een persoonlijke missie ervoor te zorgen dat de strip ernstig zou worden genomen.

Al snel legden de makers de focus van het tijdschrift op het Vlaamse stripverhaal. In Nederland had je in die tijd al Stripschrift en voor de Franse en Angelsaksische stripwereld bestonden er andere kanalen. Het Vlaamse stripverhaal bleek een braakliggend terrein – het occasionele krantenartikel
over Willy Vandersteen of Marc Sleen niet te na gesproken. In de jaren die volgden, doorkruiste Smet het hele land om van een indrukwekkende lijst stripauteurs interviews af te nemen. Zo groeide Stripgids uit tot een baken van informatie over het stripverhaal in Vlaanderen.

In 2014 bestond het blad, dat nu wordt gemaakt door Toon Horsten, veertig jaar. Voor die gelegenheid werden de complete Stripgids-interviews gebundeld in het boek Vlaamse Reuzen (Vrijdag, 2014).

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.