Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Van mijnstreek naar Parkstad. Kan Jo Coenen Zuid-Limburg redden?
0 Reacties
Voor abonnees
samenleving

Van mijnstreek naar Parkstad. Kan Jo Coenen Zuid-Limburg redden?

(Daniek Reijnders en Thijs van Tetering) ONS ERFDEEL – 2016, NR 4, PP. 100-109

Dit is een artikel uit ons papieren archief

Onderbanken, Brunssum, Nuth, Landgraaf, Kerkrade, Voerendaal, Simpelveld en Heerlen: voor 1998 stonden deze acht gemeenten bekend als de Oostelijke Mijnstreek, maar sinds eind vorige eeuw gaat deze streek in Nederlands Zuid-Limburg door het leven als Parkstad Limburg. Die naamsverandering is kenmerkend voor de transitie die de regio heeft doorgemaakt: van mijnstreek naar groene regio met internationale verbindingen.

Toen in de jaren 1970 de kruitdampen als gevolg van de mijnsluitingen waren opgetrokken, bleek de regio met enorme problemen te kampen: er waren te weinig duurzame nieuwe banen geschapen om de werkloosheid in te dammen. Een uittocht van hoogopgeleiden volgde; een regio met een krimpende en vergrijzende bevolking bleef achter.

Na een periode van elkaar snel opvolgende toekomstvisies, herstructurerings- en beleidsplannen is er nu een herkansing voor Parkstad: de van oorsprong Duitse ontwerpstrategie IBA (Internationale Bauausstellung; “internationale bouwtentoonstelling”) moet de hele regio doen opleven. Voorgaande IBA’s in Duitsland resulteerden in succesverhalen; de IBA gaf er een boost aan regio’s die met diverse problemen kampten. Toch schuilt er ook een gevaar in Parkstad. Grijpt Zuid-Limburg deze “laatste kans” – dixit Jo Coenen, curator en directeur van IBA Parkstad – wel met beide handen aan? Gaat IBA Parkstad de regio redden?

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.