Publicaties
Van Gogh was ook maar een mens…
0 Reacties
Jo van Gogh-Bonger © Woodbury and Page
Jo van Gogh-Bonger © Woodbury and Page Jo van Gogh-Bonger © Woodbury and Page
Voor abonnees
kunst

Van Gogh was ook maar een mens…

… en hij dankt zijn roem aan zijn schoonzus

Twee boeken over Vincent van Gogh tonen een andere kant van de kunstenaar. Hij had betekenisvolle vriendschappen en relaties, en was dus meer dan een koppig eenzaat. En dankzij zijn schoonzus, Jo van Gogh-Bonger, werd hij na zijn dood de beroemde schilder die we nu kennen.

Van Goghs intimi voldoet aan het genre tentoonstellingscatalogi zoals het de laatste decennia ontstaan is: een door meerdere auteurs geschreven koffietafelboek dat ter gelegenheid van en als toevoeging aan een tentoonstelling is samengesteld door een redacteur (of een groep redacteurs) en dat buiten de tentoonstelling zelfstandig bestaansrecht heeft. Het formaat is naar goed gebruik genereus, het bindwerk getuigt van vakmanschap, de schutbladen zijn fraai, de kleurplaten zijn goed verzorgd, het zetwerk is onberispelijk en het notenapparaat getuigt van wetenschappelijke volledigheid.

De titel van de catalogus en de ondertitel Vrienden, familie, modellen vormen ook de titel van de bijdrage van Sjraar van Heugten. In honderddertig van de in totaal tweehonderd pagina’s schetst hij een volledig en boeiend beeld van Van Goghs levensweg, door de ogen van de mensen die met hem in aanraking kwamen – en over wie er documentatie beschikbaar is. De lezer volgt Van Gogh vanaf zijn jeugd en de ontroerende schetsboeken voor de jonge Betsy Tersteeg tot en met de dankzij Van Gogh wereldberoemd geworden Dr. Gachet in Auvers-sur-Oise, die zijn lijkrede uitsprak.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met philippe.vanwalleghem@onserfdeel.be.