Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Van Gogh in Moskou. Korte geschiedenis van een ontvangst
0 Reacties
Voor abonnees

Van Gogh in Moskou. Korte geschiedenis van een ontvangst

(J. Oversloot) Ons Erfdeel - 1990, nr 3, pp. 322-335

Dit is een artikel uit ons papieren archief. Even geduld. We scannen het voor u in

In deze zeer gedocumenteerde en van voetnoten voorziene bijdrage probeert de auteur aan de hand van Russische geschriften te achterhalen hoe men in (Sovjet-)Rusland reageerde op het werk van Van Gogh. Het eerste schilderij dat ooit te zien was - in 1896, op de \Tentoonstelling van Kunstwerken vervaardigd door Levende Meesters\" in Sint-Petersburg - bleef onopgemerkt. De belangstelling voor buitenlandse kunst situeerde zich in die tijd vooral in Sint-Petersburg, maar rond de eeuwwisseling werden ook tussen Moskou en het Westen de contacten aangehaald. Toch duurt het tot 1908 voor gezegd kan worden dat Van Gogh in de kringen van de in contemporaine kunst geïnteresseerden geen onbekende meer was. In de geschriften wordt hij meestal in één adem genoemd met Cézanne en Gauguin. Hoewel men in brede kringen van de Russische samenleving de nieuwe kunst als decadent beschouwde, genoten de genoemde kunstenaars in het milieu van de Russische avant-garde een grote reputatie."

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.