Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

UNESCO EN DE PARADOX VAN BESCHERMING. Immaterieel erfgoed in Nederland
0 Reacties
Voor abonnees
samenleving

UNESCO EN DE PARADOX VAN BESCHERMING. Immaterieel erfgoed in Nederland

(Peter Jan Margry) Ons Erfdeel – 2014, nr 1, pp. 56-66

Dit is een artikel uit ons papieren archief

Aan het begin van het nieuwe millennium bleek Nederland ten prooi gevallen aan een gevoel van verlies van de eigen cultuur en van grote veranderingen in die cultuur. Een dergelijke zorg werd niet alleen gevoeld in Nederland. Ook UNESCO, de cultuurorganisatie van de Verenigde Naties, maakte zich zorgen. Op mondiale schaal en tegelijk ook op natieniveau is UNESCO allang actief om cultuur c.q. erfgoed te behouden of te beschermen. Daartoe is in Nederland een Nationale UNESCO Commissie actief om te helpen ’s lands cultuur beter in beeld te brengen en de brede culturele diversiteit te behouden.

Het materiële werelderfgoed, met Nederlandse voorbeelden als het Woudagemaal, de Beemsterpolder en de Amsterdamse grachtengordel, is waarschijnlijk het bekendste instrument van UNESCO’s beschermingsbeleid. Sinds 2003 werd daar een nieuwe conventie aan toegevoegd. Dit keer ging het om minder makkelijk te vatten materie: het immateriële culturele erfgoed. De conventietekst schrijft voor dat de gebruiken, rituelen, praktijken, ambachten etc. die een land kenmerken, moeten worden geïdentificeerd en via opname in inventarissen kenbaar gemaakt moeten worden. Het hoofddoel is simpelweg: ieders nationaal cultureel erfgoed in al zijn verscheidenheid behouden. Daarnaast beoogt het verdrag het bewustzijn over het belang van dit erfgoed te verbeteren via onderwijs. Het gevaar dat een bepaald gebruik in Nederland (en a fortiori in de wereld) verdwijnt, zou zo worden voorkomen. Het gaat daarbij om cultuuruitingen die – nog meer dan monumenten – de Nederlandse identiteit zouden representeren. Is dit een cultuurpolitiek geschenk uit de hemel?

De conventie is in Nederland ruim een jaar in werking. Sinds 15 mei 2012 kunnen gemeenschappen hun eigen immaterieel erfgoed ter goedkeuring voordragen om het te laten plaatsen op de nationale inventaris. Laat ons een paar Nederlandse ervaringen onder de loep nemen.

"

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.