Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

UIT HET ARCHIEF: 'Morgen rijd ik met bedwelmende bloemen naar je toe'. Paul Claes over J.J. Slauerhoff
0 Reacties
© Pexels
© Pexels © Pexels
Verloren en gevonden voorwerpen
literatuur

UIT HET ARCHIEF: 'Morgen rijd ik met bedwelmende bloemen naar je toe'. Paul Claes over J.J. Slauerhoff

In Vlaanderen heeft men het over verloren voorwerpen. In Nederland zijn ze gevonden. En als we dat verlies in deze bijzondere tijden nu eens echt omzetten in vinden?

Neem nu onze archieven. Ik wil graag één keer per twee weken een stuk uit ons archief opdiepen dat nu eens niets te maken hoeft te hebben met corona. Gewoon een goed stuk, dat ons een ander perspectief geeft op de dingen, of een nieuwe betekenis krijgt na enkele jaren. Een gevonden voorwerp.

Bladerend door de jaargang van 2009 blijf ik haken aan een versregel: 'Morgen rijd ik met bedwelmende bloemen naar je toe'. Daar gaat een mens van dromen. De regel is van J.J. Slauerhoff, die niet in Nederland wilde wonen.

Paul Claes, meesterlijk lezer en exegeet, ontsleutelde enkele jaargangen een gedicht voor ons blad. Daar kwam later nog een boek van (De sleutel. Vijfentwintig gedichten van Noord en Zuid ontsloten, Vantilt, 2014).

Lezen is ontsluiten. Wie de sleutel niet heeft, staat voor een gesloten boek. Om poëzie te ontcijferen heb je zelfs een dubbele sleutel nodig. De eerste sleutel is die van de intertekstualiteit: een gedicht wordt duidelijk tegen de achtergrond van de traditie. De tweede sleutel is die van de poëtica, want een raadselachtig gedicht is pas te begrijpen door de regels van de poëtische formulering.

Dit titelloze gedicht telt zeven regels. Ze zijn allemaal naar de laatste geschreven, de wensdroom van de man.

Je leest de bespreking hier.

Tolle et lege.

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.