Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Tussen realisme en alarmisme. De januskop van het cultuurpessimisme
0 Reacties
Roland Havenaar
Roland Havenaar Roland Havenaar
Voor abonnees
samenleving

Tussen realisme en alarmisme. De januskop van het cultuurpessimisme

Volgens schrijver E. du Perron hadden de cultuurpessimisten van zijn tijd – de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw – “de ziel van een ouwehoer”. Geldt dat ook voor eigentijdse cultuurpessimisten, die trouwens zelf graag en gretig naar de periode van het interbellum verwijzen?

Dat vraagt emeritus hoogleraar geschiedenis Ronald Havenaar zich af in zijn boek Naar de bliksem, maar nu nog niet, waarin hij beide vormen van “doemdenken” – de nu ingeburgerde term komt oorspronkelijk van het duo Van Kooten en De Bie – vergelijkt langs drie assen: die van het moreel verval (hoofdstuk 1), van de economische neergang (hoofdstuk 2) en van de politieke ontwrichting (hoofdstuk 3). In het afsluitende vierde hoofdstuk stelt hij de vraag of hedendaagse doemdenkers het al dan niet bij het rechte eind hebben.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.