Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

TUSSEN GEEST EN MATERIE. Jan Toorop in het Gemeentemuseum Den Haag
0 Reacties
Voor abonnees
kunst

TUSSEN GEEST EN MATERIE. Jan Toorop in het Gemeentemuseum Den Haag

(Miriam Windhausen) ONS ERFDEEL – 2016, NR 2, PP. 112-115

Dit is een artikel uit ons papieren archief

In het Gemeentemuseum Den Haag kun je boven aan de trap twee keuzes maken: rechts ga je de Karel Appel-tentoonstelling in, links naar het overzicht van Jan Toorop. Een groter verschil tussen twee kunstenaars is bijna niet denkbaar, tussen het emotionele en het rationele; tussen gebaar en lijn; tussen doener en denker. De meeste bezoekers gaan doelbewust naar links of naar rechts. Je komt of voor Appel, of voor Toorop.

Wie kiest voor Toorop, gaat een zeer gevarieerde tentoonstelling in. Zo groot als het verschil is tussen Appel en Toorop, zo groot zijn haast ook de overgangen tussen de opeenvolgende stijlen binnen het oeuvre van deze laatste kunstenaar, die als een spons de nieuwe ontwikkelingen in de Europese beeldende kunst van het einde van de negentiende eeuw absorbeerde en toepaste. Na jarenlang onderzoek is er nu voor het eerst zicht op het gehele oeuvre van Toorop, waaruit een zeer breed overzicht is samengesteld. Er zijn bruiklenen te zien uit bijna alle belangrijke Nederlandse museale collecties, maar ook van behoorlijk veel particulieren en buitenlandse musea en verzamelaars.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.