Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Tussen feit en fictie. Over de toekomst van onze musea
0 Reacties
Voor abonnees

Tussen feit en fictie. Over de toekomst van onze musea

(Henk Overduin) Ons Erfdeel - 1987, nr 1, pp. 83-90

Dit is een artikel uit ons papieren archief. Even geduld. We scannen het voor u in

De auteur vertrekt vanuit een ervaring die hij opdeed in Japan: in het Science Museum is het object zelf nog aanwezig, maar de werking ervan, zijn betekenis, kan alleen nog worden verduidelijkt met een stevige overdosis design. Hij betrekt verder een tweetal kenmerken van het museum in zijn gedachtegang: het sterk normerende karakter dat een museum heeft, en de immaterialisering van onze cultuur. Verder wijst hij op de tendens om museale pretparken met educatieve trekjes op te richten in plaats van de educatieve tak van een museum verder uit te werken. De auteur keert dan terug naar het object zelf en moet dan constateren dat onze cultuur in toenemende mate één groot museum wordt. Het voordeel van deze ontwikkeling is misschien de verrassende anarchie, maar anderzijds is het museum vaak een opslagplaats van ideeën geworden waaruit iedereen zonder consequenties kan putten.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.