Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Theo van Gogh (1957-2004)
0 Reacties
Voor abonnees

Theo van Gogh (1957-2004)

(Pieter Bots) Ons Erfdeel - 2005, nr 2, pp. 280-281

Dit is een artikel uit ons papieren archief. Even geduld. We scannen het voor u in

Op 2 november 2004 werd in Amsterdam Theo van Gogh vermoord, filmmaker, interviewer en provocateur. In dit artikel bespreekt Pieter Bots kort de films die Van Gogh gemaakt heeft. Zoals blijkt uit de tv-serie “Najib en Julia” (2002) en de film “06”, misschien wel de beste film die hij ooit maakte, was Van Gogh een uitstekend spelregisseur. In “06/05”, zijn film over de moord op Pim Fortuyn uit 2004, slaagt hij erin Fortuyn niet één keer als personage in beeld te brengen. We zien eerder archiefbeelden van zijn tegenstanders en reactie op Fortuyn. Het is dan ook tragisch, vindt Bots, dat Theo van Gogh uiteindelijk vermoord is om zijn film “Submission”; een nogal pathetische film waarin kitscherige symboliek en een pamflettistische boodschap elkaar verdringen.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.