Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Theater voor de volgende ochtend. Het werk van Laura van Dolron
0 Reacties
Voor abonnees
kunst

Theater voor de volgende ochtend. Het werk van Laura van Dolron

(Evelyne Coussens) Ons Erfdeel - 2012, nr 3, pp. 126-128

Dit is een artikel uit ons papieren archief

Van Dolron maakt theater politiek op elk niveau. De politieke lading schuilt in de afwezigheid van decor, in het antiautoritaire werkproces maar vooral in de keuze om van het toneel geen spiegelpaleis te maken. De theaterzaal is een plaats is waar zo authentiek mogelijk gesproken moet worden. In het dagelijkse leven gebeurt dat zelden, aldus Van Dolron. Van Dolrons geest en pen werken dialectisch. Er is geen vooropgesteld inhoudelijk betoog: de ene voorstelling lokt de andere uit, als een reeks filosofische vragen en antwoorden die opnieuw vragen genereren. Maar de dialectiek staat niet stil: de laatste jaren heeft zich een merkbare verschuiving voorgedaan in Van Dolrons voorstellingen. In Sartre zegt sorry (2009) rekent Van Dolron af met de filosoof die volgens haar verantwoordelijk is voor de postmoderne lamheid van haar generatie. Tegenover die bijtende analyse staat Wat nodig is(2011), waarin Van Dolron oplossingen probeert te formuleren voor dit verwoestende nihilisme.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.