‘Thanks for Being Here’ van Ontroerend Goed is een dankjewel recht uit het hart
Met zijn recentste voorstelling bedankt theatergezelschap Ontroerend Goed zijn publiek… om publiek te zijn.
De lichten doven. Een kuch klinkt extra luid in de gespannen stilte voor de aanvang van de voorstelling. En dan, geheel onverwacht, gaan de lichten opnieuw aan. Een gevoel van verwarring verspreidt zich door de zaal. De acteurs staan op het podium en kijken van daaruit door een camera. Achter hun rug hangt een groot scherm waarop livebeelden te zien zijn. En daar zie je jezelf dan, op dat grote doek.
Ontroerend Goed, het gerenommeerde theaterperformancegezelschap onder leiding van Alexander Devriendt, laat je nooit onberoerd achter. De voorstellingen zijn geen klassieke stukken, maar betrekken vrijwel altijd het publiek en maken het tot onderdeel van de show. Ook in Thanks for Being Here is de toeschouwer niet zomaar een toeschouwer. Niet langer ben je een gewone kijker die een plekje koos tussen andere kijkers – en dat doet je nadenken over je rol in de zaal.
© Kurt Van der Elst
We krijgen in Thanks for Being Here een regisserende rol doordat we actief worden meegenomen in beslissingen die de voorstelling vormgeven. Daarnaast krijgen we de rol toebedeeld van acteurs, doordat onze acties belangrijk blijken voor het verloop van het stuk. Ten slotte blijven we ook toeschouwers doordat we gedurende dat alles onszelf bekijken en ter discussie stellen.
Klinkt dit verwarrend en desoriënterend? Zo voelt het ook. In de verschillende scènes die zich op het scherm afspelen maar ook live, binnen én buiten de theaterzaal, ontrolt zich langzaam een theatraal experiment. Dat krijgt betekenis dankzij een fenomenale cast en slim regiewerk.
© Kurt Van der Elst
Die betekenis blijft hangen, en zet aan tot denken. We bedanken elkaar zelden om ergens gewoon te ‘zijn’. En wanneer dat wel gebeurt, klinken de woorden hol: thanks for listening, thanks for coming, thanks for watching. Vaak missen we de achterliggende boodschap: zonder jouw aanwezigheid zou ik dit niet kunnen doen. Mensen hebben elkaar nodig. Een voorstelling heeft publiek nodig om te kunnen bestaan, en zonder voorstelling komt er voor de acteurs geen brood op de plank.
Onze aanwezigheid in de zaal maakt het mogelijk dat Ontroerend Goed bestaat, tegelijk ben ik dankbaar dat Ontroerend Goed me op deze manier laat nadenken over theater en het leven.
Thanks for Having Me, Ontroerend Goed.
Gezien tijdens Het TheaterFestival in deSingel in Antwerpen. Thanks for Being Here is dit najaar nog te zien in Brussel en Amsterdam, en in 2025 in een paar Vlaamse steden.
Geef een reactie
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.