Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Taalkundige en culturele gevolgen van een multi-etnische samenleving voor het Nederlandstalige onderwijs
0 Reacties
Voor abonnees

Taalkundige en culturele gevolgen van een multi-etnische samenleving voor het Nederlandstalige onderwijs

(Koen Jaspaert, Marc Verlot) Ons Erfdeel - 1992, nr 2, pp. 213-221

Dit is een artikel uit ons papieren archief. Even geduld. We scannen het voor u in

De auteurs willen onderzoeken wat de gevolgen voor taal en cultuur zijn van de groeiende verscheidenheid aan etnische groepen in de Nederlandstalige regio, en meer bepaald in het onderwijs. In een eerste, theoretisch gedeelte maken ze een onderscheid duidelijk tussen segregatie, assimilatie en integratie en tonen ze aan hoe drie verschillende opvattingen over samenlevingsvormen leiden tot een verschillende aanpak van de problemen in het onderwijs. In het tweede deel van het artikel wordt de concrete onderwijssituatie beschreven, met aandacht voor de methoden van remediëring van de leerachterstand van allochtone leerlingen, voor het onderwijs in eigen taal en cultuur en voor het intercultureel onderwijs. Als besluit stellen de auteurs dat als men het onderwijs als model neemt voor de manier waarop de autochtone groep reageert op de aanwezigheid van de allochtone, er een bereidheid vastgesteld kan worden om het assimilatieproces actief te ondersteunen. Van integratie daarentegen is men bang - en daarom is de uiteindelijke conclusie dat de multi-etnische samenleving weinig veranderingen in het vooruitzicht stelt voor de Vlaamse of de Nederlandse cultuur.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.