Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Taal en media
0 Reacties
Voor abonnees

Taal en media

(Ludo Beheydt) Ons Erfdeel - 1990, nr 3, pp. 345-354

Dit is een artikel uit ons papieren archief. Even geduld. We scannen het voor u in

Tot nog toe bestaat er geen studie over de verhouding tussen taal en media, over hoe de media de taalvorming beïnvloeden. Nochtans zou het nu het geschikte moment zijn om een dergelijke studie op te zetten, aangezien er zich sinds de goedkeuring van het zogenaamde kabeldecreet in 1987 een ware revolutie heeft voorgedaan in het Vlaamse medialandschap, terwijl ook in Nederland een evolutie is waar te nemen. De auteur gaat na welke wijzigingen zich de laatste jaren hebben voltrokken; hij onderzoekt de invloed daarvan op de mediataal en stelt de vraag in hoeverre Vlaanderen en Nederland dezelfde taal ontwikkeld hebben. Hij komt tot de conclusie dat er een wederzijdse aanvaarding is ontstaan van elkaars taal, maar dat het met de culturele integratie maar povertjes gesteld is - getuige het geringe aantal coproducties - wat voor een groot deel te wijten is aan een toenemende hang naar regionaal herkenbare programma's.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.