Publicaties
SURREALISME, FRENESIE EN BLOEDSERIEUZE HUMOR. De onverschrokken voorstellingen van Miet Warlop
0 Reacties
Voor abonnees
kunst

SURREALISME, FRENESIE EN BLOEDSERIEUZE HUMOR. De onverschrokken voorstellingen van Miet Warlop

(Mia Vaerman) ONS ERFDEEL – 2016, NR 2, PP. 123-126

Dit is een artikel uit ons papieren archief

In mei 2016 staat ze met haar nieuwe creatie Fruits of Labor op het Kunstenfestivaldesarts in Brussel en in juli op het festival van Avignon, twee door elke podiumkunstenaar zeer begeerde plekken. Miet Warlop creëert al meer dan tien jaar performances waarin beeldende installaties uitgroeien tot doldrieste voorstellingen. Maar toen ze onlangs per sms vernam dat haar aanvraag voor projectsubsidie was goedgekeurd, riep ze toch nog uit: “Eindelijk! Nu kan ik mezelf eens een heus maandloon uitbetalen!” Het toont maar weer eens hoe taai een kunstenaar moet zijn, en hoe gedreven Miet Warlop is.

Een perfect opgebouwd tempo tekent alle voorstellingen van Miet Warlop: in zo’n vijftig minuten laat ze haar performances aanzwellen tot een apotheose. Dan staan de beelden die ze zorgvuldig opbouwde er in al hun glorie, en is het onheil compleet. Want de spetterende dynamiek mondt bij haar telkens weer uit in een surrealistisch, maar vrolijk cataclysme. Het is een vreemde paradox die aanleunt bij de klassieke slapstick à la Buster Keaton: situaties worden verkend en uitvergroot tot het moment dat ze ontsporen en de mens erin zichtbaar wordt als een speelbal van zijn eigen bestaan. Tot groot jolijt van het publiek.

"

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met philippe.vanwalleghem@onserfdeel.be.