Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Strelen met handschoenen aan
0 Reacties
Voor abonnees

Strelen met handschoenen aan

(LUC DEVOLDERE) ONS ERFDEEL – 2018, NR 1, PP. 8-9

Dit is een artikel uit ons papieren archief

Op een zondagochtend speelde de schrijver Koen Peeters chauffeur voor Orhan Pamuk, van Brussel-Zuid naar Tervuren. In het Afrikamuseum trok de Nobelprijswinnaar witte handschoenen aan. Waarom hij dat deed, komt u te weten als u dit blad leest.

Herman Teirlinck heeft nu wel een huis, maar rond welk groot thema cirkelt zijn oeuvre? U leest het in dit nummer. Dat huishouden van Jan Steen blijkt niet zo’n rommelig boeltje te zijn. Ook dat komt u te weten in dit tijdschrift.

U leest hier ook dat het Wilhelmus “inclusief de context” dient te worden onderwezen in Nederlandse scholen, en dat zoiets in een regeerakkoord kan staan. Gaat dat geuzenlied nu over het bestrijden van de tirannie of over de vraag hoe Oranje de Nederlanders moest dienen zonder trouw aan de Spaanse koning te verzaken? Of over beide, en veel meer? En wat zou Henk Wesseling, de grand old man van de Nederlandse geschiedschrijving, daarvan vinden? Of is deze elegante en laconieke stilist toch eerder een essayist dan een historicus?

We hebben het vaak over boeken in dit blad, zelfs als die mistroostige en gelaten tournees langs boekhandels opleveren. En we blijven de lof zingen van vertalingen, omdat we houden van strelen met handschoenen aan. Daar zijn ze weer, die handschoenen. We hebben het nog over theater in het hart van de samenleving; over outsiderkunst – is dat wel kunst? – in Gent; over musea van religieuze kunst (verlaat die haar eeuwenlange biotoop?) en textiel; een film waarin Orpheus en Eurydice van plaats wisselen en strips waarin fietsen opduiken.

Passeren nog de revue: een ridder die nobel en dus vergeefs streeft; een jarige universiteit die in de loop van tweehonderd jaar in drie en binnenkort misschien in vier talen heeft gedoceerd; de rommelige en struikelende geboorte van de Europese Unie; hoe we moeten leren samenleven met gezond verstand en redelijke accommodatie; de klont als een soort tumor van op drift geraakte data die autonoom gaat opereren; Golden Earring en het verplaatsen van obelisken.

Ik vind het niet uit. Het gaat in de bladzijden die hierna volgen over al deze dingen. Neemt u nu maar de handschoen op om dit nummer te lezen.

LUC DEVOLDERE
Hoofdredacteur

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.