Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Stokkende, stotterende statements op een bedje van blazers. De audiovisuele composities van JacobTV
0 Reacties
Voor abonnees
kunst

Stokkende, stotterende statements op een bedje van blazers. De audiovisuele composities van JacobTV

(Emile Wennekes) ONS ERFDEEL – 2016, NR 4, PP. 40-47

Dit is een artikel uit ons papieren archief

Waar gedurende de twintigste eeuw alom werd geweeklaagd dat de “klassieke” componist het contact met de luisteraar uit oog en oor was verloren, daar heeft intussen een keur van componisten het contact met de luisteraar verregaand hersteld. Vaak mede dankzij technologische innovaties, vaak ook door muziek niet alleen meer te beschouwen als een auditief genre, maar als een audiovisuele totaalkunst. Componeren 3.0, dus. Het beeld wordt niet zelden mee gecomponeerd in onze cultuur, waar intussen bij het gros van de mensen het visuele zintuig het directst wordt geprikkeld.

Het is een ontwikkeling waarmee ook Nederlandse componisten zich internationaal sterk positioneren. Om er slechts enkelen te noemen: Louis Andriessen werkte voor beeld en verhaal intensief en herhaaldelijk samen met cineast Peter Greenaway. Michel van der Aa speelt met op beeldschermen “verbeelde” remediaties van de musici die live op het podium acte de présence geven. De hoogst oorspronkelijke, conceptuele componist Florian Maier schreef voor pianist en gediplomeerd vlieger Ralph van Raat The Piano and the Flightsimulator. Van Raat gaat hierbij de uitdaging aan om en plein public zijn kist na een real time vlucht in de Zwitserse Alpen weer veilig aan de grond te krijgen. Alle klokjes en knopjes van de virtuele Cessna worden geactiveerd middels minimale muzikale motiefjes en worden geprojecteerd op verschillende schermen. Adembenemend.

En natuurlijk hoort Jacob ter Veldhuis (1951) in dit rijtje thuis. Laatstgenoemde heeft zich ontpopt in een allround audiovisuele kunstenaar, slechts bijgestaan door een klein team van vertrouwelingen en musische zielsverwanten. Dat hij zich intussen zelfs afficheert als JacobTV, spreekt daarbij boekdelen over de evolutie die hij juist op audiovisueel vlak heeft doorgemaakt.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.