Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Stedelijkheid onderweg. Hoe nieuwe betekenisvolle plekken ontstaan
0 Reacties
Voor abonnees
samenleving

Stedelijkheid onderweg. Hoe nieuwe betekenisvolle plekken ontstaan

(Bram Esser) Ons Erfdeel - 2012, nr 1, pp. 42 - 51

Dit is een artikel uit ons papieren archief

Plekken langs de snelweg, maar ook parkeerplaatsen en vliegvelden, zijn ooit tot “non-lieux” omgedoopt: non-plekken, restruimtes die zijn ontstaan door mobiliteit. Niemand die er woont, niemand die er zijn sporen nalaat. Toch blijken zulke anonieme plaatsen in de praktijk ontmoetingsplekken te zijn voor mensen. De auteur ziet langs de Nederlandse snelweg een nieuw soort locaties ontstaan, plekken die niet helemaal stedelijk zijn, maar ook niet volstrekt onleefbaar. De vraag is hoe we met deze hybride plekken moeten omgaan vanuit een beleidsperspectief. Stedelijkheid, of een stedelijke cultuur, ontstaat immers vaak terloops; eerder als een neveneffect van economische activiteit dan als haar hoofdproduct.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.