Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

IN DE STILTE TUSSEN DE WOORDEN ZIT EEN KLEIN GEDICHT. Het wonderlijke klankuniversum van Spinvis
0 Reacties
Voor abonnees
kunst

IN DE STILTE TUSSEN DE WOORDEN ZIT EEN KLEIN GEDICHT. Het wonderlijke klankuniversum van Spinvis

(Dirk Steenhaut) Ons Erfdeel – 2013, nr 4, pp. 44-51

Dit is een artikel uit ons papieren archief

Spinvis behoort al een decennium tot de origineelste muzikale stemmen uit de Lage Landen. De liedjesschrijver en muzikant, geboren als Erik de Jong, was al 41 toen hij in 2002 debuteerde met een titelloze cd die het midden hield tussen lofi (ongepolijste, niet altijd even helder opgenomen muziek), experimentele elektronische pop en ambachtelijke luisterliedjes en die voorzien was van weemoedige, vaak melancholische teksten.

De artiest destilleerde zijn spraakmakende eerste plaat uit honderden cassettebandjes die hij de jaren voordien in zijn eentje had volgespeeld op de zolder van zijn gezinswoning in Nieuwegein, een gemeente ten zuiden van de Nederlandse stad Utrecht. Zijn bevreemdende maar toch herkenbare songs, die tot stand kwamen op een computer met behulp van het knip-en-plakprocedé, raakten bij het publiek meteen een gevoelige snaar. In een mum van tijd vond Spinvis twintigduizend kopers en enkele maanden later zou de songcollectie talloze eindejaarslijstjes aanvoeren.

Waarom het tot na zijn veertigste duurde voor Spinvis kwam bovendrijven? “De een is snel, de ander langzaam. Blijkbaar behoor ik tot de laatste categorie”, legt de zanger uit. “Ik heb tijd nodig gehad om mijn technische vaardigheden te ontwikkelen en mijn eigen spoor te vinden. Het liefst van al was ik anoniem gebleven: ‘Hier is de plaat, ik besta verder niet’. Dat was echter buiten de media gerekend. Oké, ik ben net zo ijdel als iedereen, maar eigenlijk wil ik gewoon troost brengen door iets moois maken.”

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.