Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

SPEELSHEID ALS GRONDTOON. Een kwarteeuw Het Volksoperahuis
0 Reacties
Voor abonnees
kunst

SPEELSHEID ALS GRONDTOON. Een kwarteeuw Het Volksoperahuis

(Jos Nijhof) ONS ERFDEEL – 2016, NR 3, PP. 122-124

Dit is een artikel uit ons papieren archief

Het Volksoperahuis is een Amsterdams collectief dat al meer dan vijfentwintig jaar met succes voorstellingen maakt. Aanvankelijk onder de naam Holle Hond werd Het Volksoperahuis opgericht in 1989 door auteur, componist en muzikant Jef Hofmeister (1957) en zanger, acteur en regisseur Kees Scholten (1958). Samen produceerden zij sindsdien zo’n vijfentwintig volksopera’s, een genreaanduiding die om enige toelichting vraagt.

Want wat is een “volksopera”, het kernwoord in de naam van het collectief? Stichting Volksopera Nederland, een organisatie die in de grote steden via de liedkunst verschillende bewonersgroepen met elkaar in contact wil brengen, definieert dat begrip in grote lijnen aldus: een muziekdrama, gezongen door inwoners van een grotestadswijk, gebaseerd op een speciaal voor de wijk geschreven libretto, gebruikmakend van hoogtepunten uit drie eeuwen operageschiedenis.

Dat klinkt overzichtelijk, en tegelijk moeten we vaststellen dat die definitie nogal afwijkt van wat Het Volksoperahuis onder dat begrip verstaat. Jef Hofmeister en Kees Scholten beschrijven een volksopera als een muziektheatervoorstelling die actuele maatschappelijke thema’s aansnijdt op een muzikale, toegankelijke en humoristische manier.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.