Publicaties
Schrijver van de serendipiteit
0 Reacties
Voor abonnees
literatuur

Schrijver van de serendipiteit

Hoe toekomstbestendig zijn de korte verhalen van Bob den Uyl?

Morgen als de zon schijnt is een bloemlezing door cabaretier Johan Goossens van de beste korte verhalen uit de twaalf bundels die Joop den Uyl publiceerde sinds zijn verhalendebuut Vogels kijken in 1963.

De Nederlandse schrijver Bob den Uyl is vandaag vooral bekend van de naar hem genoemde jaarlijkse prijs voor het beste reisboek. Bob den Uyl – een achterneef van de Nederlandse socialistische premier Joop den Uyl – was amper 61 toen hij in 1992 overleed. Maar zijn naam en faam als verhalenschrijver was toen al lang gemaakt. Terecht: zijn ironisch-sardonische stijl was vrij ongezien.

Dat er 28 jaar later met Morgen als de zon schijnt een best of van zijn korte verhalen het licht ziet waarin uitgerekend zijn reisverhalen het minst interessant zijn, demonstreert de door hemzelf geproclameerde Wet van Den Uyl. Die duikt voor het eerst in een kort verhaal uit 1973 op en omschrijft het principe van de serendipiteit haarfijn, lang voor het bij creatievelingen in de Lage Landen gemeengoed werd. “(...) In zijn essentie komt de wet erop neer dat je niet vindt wat je zoekt, maar alleen dat wat je niet zoekt”, schreef Den Uyl in het verhaal ‘De ontwikkeling van een woede’.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met philippe.vanwalleghem@onserfdeel.be.