Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Schoften zijn het, allemaal! Een biografie van Willem Brakman
0 Reacties
Voor abonnees
recensie 100 jaar Willem Brakman
literatuur

Schoften zijn het, allemaal! Een biografie van Willem Brakman

Hij koos radicaal voor de literatuur, hield zich ver van alledaagse beslommeringen en ervaarde een onoverbrugbare afstand tot de anderen. In zijn biografie van Willem Brakman schetst Nico Keuning het beeld van een geestige, maar egocentrische man die al van jongs af aan een uitzonderingspositie innam.

De biografie Een ongeneeslijk heimwee. Leven en werk van Willem Brakman kent een autobiografische inzet. De auteur, Nico Keuning, die eerder biografieën schreef van onder meer Max de Jong en Jan Arends, grijpt in de ‘Proloog’ terug naar zijn studie Nederlands in de jaren 1970 aan de Universiteit van Amsterdam. Dominant zijn daar de opvattingen over literatuur die tussen 1962 en 1966 werden uitgedragen door het tijdschrift Merlyn. Daarin is geen plaats voor de persoon van de schrijver. Het blad leerde dat een literair werk een autonoom taalbouwsel is dat op zichzelf moet worden beschouwd. De structurele analyse is de enig toegelaten benaderingswijze. Een aanpak waarin het verband met het leven van de auteur wordt gelegd, is uit den boze.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€10

€4/maand

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.