Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Samenhang in de stad. Architectuur en stedenbouw van Jo Coenen
0 Reacties
Voor abonnees

Samenhang in de stad. Architectuur en stedenbouw van Jo Coenen

(Hans Ibelings) Ons Erfdeel - 2005, nr 5, pp. 709-715

Dit is een artikel uit ons papieren archief. Even geduld. We scannen het voor u in

Jo Coenen was van 2001 tot 2004 Nederlands Rijksbouwmeester in Den Haag. In 2005 verscheen een boek over Coenen: Hilde de Haan, Jo Coenen. Van stadsontwerp tot architectonisch detail, NAi Uitgevers, Rotterdam, 2005, 448 p. Naar aanleiding daarvan bespreekt Hans Ibelings Coenens eigenheid als Rijksbouwmeester, stedenbouwkundige en architect. Coenen is een a-modieus ontwerper. In een tijdperk van fragmentatie en desintegratie is hij op zoek naar consistentie en coherentie, naar een herstel en instandhouding van de samenhang tussen de mens en de gebouwde omgeving. Het ontwerp van het Céramique-gebied in Maastricht is een voorbeeld van een project waarin Coenen een geslaagd evenwicht heeft bereikt tussen architectuur en stedenbouw. Zijn ontwerp van het KNSM-eiland in het oostelijk havengebied van Amsterdam is minder samenhangend: de verschillen in de architectonische expressie zijn er te groot.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.