Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

SAMEN STERKER STAAN. De universitaire afdelingen Nederlands in Centraal-Europa
0 Reacties
Voor abonnees
literatuur

SAMEN STERKER STAAN. De universitaire afdelingen Nederlands in Centraal-Europa

(Bas Hamers en Tanja Kralovec-Pimmer) Ons Erfdeel – 2014, nr 2, pp. 110-119

Dit is een artikel uit ons papieren archief

2007 was een belangrijk jaar voor de studies Nederlands in Centraal-Europa: Op 12 maart 2007 werd in Wenen de samenwerkingsovereenkomst van het DCC-consortium (Dutch Language, Literature and Culture in a Central European Context). Concreet gaat het hierbij om een bachelorstudie in de vorm van een joint programme van de partners Universiteit Wenen (Oostenrijk), Palacky Universiteit Olomouc en Masaryk Universiteit Brno (Tsjechië), Comenius Universiteit Bratislava (Slowakije), Károlyi Universiteit Boedapest (tot 2012) en Universiteit Debrecen (Hongarije) en Universiteit Wrocław (Polen).

De doelgroep van deze studie zijn de studenten van de verschillende partners, waarbij de basis van het curriculum bestaat uit vakken van de reguliere studie Nederlands. De meerwaarde is echter dat de student naast het Nederlands nog kennis verwerft van een taal van een van de partners. Van nog groter belang is het feit dat de student profiteert van de verschillende specialiteiten van de partners en daarmee van de diversiteit van de neerlandistiek in Centraal-Europa.

Op 30 mei 2012 werd de samenwerkingsovereenkomst door zes partners met vijf jaar verlengd. Dit gebeurde na vijf geslaagde jaren DCC met de eerste afgestudeerde DCC-studenten. Daarom is dit een goede gelegenheid de balans op te maken van de stand van zaken van de neerlandistiek in Centraal-Europa. De focus zal hierbij liggen op de huidige zes DCC-partners

Maar er zijn ook andere samenwerkingsverbanden die al langer teruggaan. Dit zal ter sprake komen aan het slot van dit artikel om het beeld compleet te maken.

"

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.