Safae el Khannoussi en Aline Sax winnen de Boon Literatuurprijs 2025
Met haar ‘krachtige, ambitieuze’ debuut Oroppa wint Safae el Khannoussi de Boon voor fictie en non-fictie. De prijs voor kinder- en jeugdliteratuur gaat naar Aline Sax, voor haar beklijvende historische jeugdroman Wat ons nog rest.
In de Schouwburg in Leuven namen Safae el Khannoussi (Oroppa) en Aline Sax (Wat ons nog rest) de Boon voor fictie- en non-fictie en de Boon voor kinder- en jeugdliteratuur in ontvangst. De laureaten ontvangen elk 50.000 euro en een zilveren zegelring.

© Pieter Coupé
Uit 539 inzendingen koos de jury van de Boon voor fictie en non-fictie voor Oroppa van Safae el Khannoussi. Juryvoorzitter Els Dottermans: “Met haar debuut bestormt Safae el Khannoussi de Nederlandstalige letteren. Oroppa opent verborgen werelden: rokerige cafés, bedompte flats en gevangenissen, bevolkt door wonderbaarlijke personages. Als lezer moet je je meteen overgeven aan de roes van haar rijke taal. Een volstrekt unieke roman over de diepe sporen die trauma trekt, maar ook over veerkracht en vreugde. De Nederlandse taal heeft er een krachtige, ambitieuze stem bij!”

In haar debuutroman laat Safae el Khannoussi op uitbundige en weelderige wijze een kant van ons continent zien die voor velen onbekend is: die van de verschoppelingen en de verweesden. Op een ingenieuze manier verweeft ze in Oroppa hun verhalen met elkaar, schrijft Dirk Vandenberghe in zijn recensie.
Aline Sax schreef “een indringende impressie van Berlijn in de schemering van de Tweede Wereldoorlog, de laatste plek waar je wil zijn als zeventienjarige jonge vrouw”, citeerde voorzitter Elisabeth Lucie Baeten uit het juryrapport. “Wat ons nog rest is een roman, geschreven in vrije vers, die wreedheid niet uit de weg gaat, maar waarin veerkracht de artistieke boventoon voert. Een huzarenstuk, een boek dat aan je ribben blijft plakken, een boek waar je een boon voor kunt hebben.”

© Bob Van Mol
In haar bedanking zei Sax: “Ik wou dat ik kon zeggen dat Wat ons rest een dystopie is. Maar als historica vind ik de parallellen met vandaag best griezelig. Dit is ook een oproep om te blijven ijveren voor een wereld waarin dit wel een dystopie is. Een oproep om onze stem te verheffen tegen oorlog en de schending van de mensenrechten.”
De publieksprijs ter waarde van 5.000 euro ging naar Mark Schaevers (De Levens van Claus) en Jan Hamstra en Evelien De Vlieger (Het grote kippenboek).
Dit waren de genomineerden voor fictie en non-fictie
Brecht Evens – De Bondgenoten (Oogachtend)
Thomas Heerma van Voss – Het archief (Das Mag)
Safae el Khanoussi – Oroppa (Pluim)
Melani Reumers – De wereld een lichaam (Van Oorschot)
Mark Schaevers – De levens van Claus (De Bezige Bij)

© Bob Van Mol
Geef een reactie
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.